Dezenfektan Nedir?
Tıbbi uygulamada belirli bir ortamın veya yüzeyin mikroorganizmalardan temiz hale getirilmesi işlemine dezenfeksiyon adı verilir. Ancak mikroorganizmalar farklı formlarda bulunabildiği ve bu işlemin uygulandığı bölgeler değişkenlik arz ettiğinden, dezenfeksiyonun farklı formları tanımlanmıştır.
Dezenfektan Ne İşe Yarar?
Dezenfektan maddeler içerdikleri kimyasal bileşenleri sayesinde mikroorganizmaların hücre zarı ve hücre duvarında tahribata neden olarak veya genetik materyallerine zarar vererek yok edilmelerini sağlar. Bunun dışında mikroorganizmaların üremesinin engellenmesi, yapısal bileşenlerinin bozulması veya hücre fizyolojisinin olumsuz etkilenmesi gibi farklı mekanizmalara sahip dezenfektanlar da bulunur.
Dezenfektan Yan Etkileri Nelerdir?
Özellikle yüzey temizliği için kullanılan dezenfektanlar kimyasal olarak güçlü etkilere sahip olduğundan, bazı zararlı biyolojik etkilere neden olabilir. Bu bakımdan dezenfektanları kullanırken dikkatli olmak gerekir. Dezenfektanlar maruz kaldıkları vücut bölgelerine göre aşağıdaki yan etkilere neden olabilir:
İrritasyona bağlı ciltte döküntüler, kızarıklık, şişlik, kaşıntı
Kontakt dermatit
Cilt yanıkları
Alerjik reaksiyonlar
Cilt bütünlüğünün bozulmasına bağlı ikincil gelişen enfeksiyonlar
Bu bakımdan antiseptikler aşağıdaki koşullarda vücut yüzeyine uygulanmamalıdır:
Göz yaralanmaları
Hayvan ısırıklarında
Geniş veya derin yaralanmalarda
Ciddi yanıklarda
Yabancı madde içeren yaralanmalarda
Dezenfektanın veya antiseptiğin maruz kalmaması gereken bölgelere ulaşması durumunda, bölgenin bol su ile yıkanması ve kimyasalın ortamdan uzaklaştırılması gerekir. El dezenfektanı göze kaçarsa, göz ve çevresi bol su ile yıkanmalıdır.
Ofisegetirelim.com'dan avantajlı fiyatlar ile dezenfektan sahibi olabilir ve hijyeninizi kolayca sağlayabilirsiniz.